Informatie

Home

Tijden en prijzen

Museumcafé

Museumwinkel

Jaaragenda

Vrienden

Contact

Groepsarrangementen

Activiteiten

Museumtuin

Museumcollectie

Kinderen

Nieuws

Privacyverklaring

WINTERWANDELING

3 februari 2024


Op 3 februari is de winter in de boomgaarden nog in volle gang. Nu de bomen niet in blad staan laten dieren zich gemakkelijker zien. In de boomgaard zijn de fruittelers al weer volop aan het werk. Om ook dit jaargetijde te vieren organiseert het Fruitteeltmuseum op zaterdag 3 februari vanaf 10.00 uur een mooie winterwandeling. Voor € 8,- wandelen deelnemers door het winterlandschap in en rond Kapelle. Deelnemers krijgen tijdens de wandeling een heerlijke kom oer Hollandse snert en kunnen na afloop in het gezellige museumcafé nagenieten met een glas glühwein of een kop warme chocolademelk. Er zijn wandelingen van verschillende lengtes uitgestippeld. Er is al een wandeling vanaf 6 kilometer. Deze activiteit is ook leuk voor kinderen, zij betalen overigens maar € 3,50 voor deelname aan de wandeling.

 

De astronomische winter, volgens de telling van de kalender, loopt van 21 december tot 20 maart. De meteorologische winter, die van de weerkunde, valt in de maanden december, januari en februari. De winter is in februari doorgaans op z’n koudst. In de boomgaard heerst een serene winterrust waarin de bomen energie verzamelen voor de volgende bloeiperiode. De bloeiperiode is dan trouwens al volop in de maak. Bloemen worden aangelegd in de knop. Een kwetsbare periode omdat nachtvorst bloemknoppen kan beschadigen waardoor er later minder bloemen en daardoor minder vruchten aan de bomen komen. Boeren houden daarom het weer scherp in de gaten, klaar om maatregelen te nemen voor als er nachtvorst dreigt.

 

In de boomgaard wordt ook in deze periode hard gewerkt. Fruittelers zijn volop aan het snoeien en zijn bezig met het onderhouden van de boomgaarden. Boompalen moeten bijvoorbeeld worden nagekeken en zo nodig vervangen. En ook moeten de bomen voorzien worden van voedingstoffen zodat de bomen klaar zijn voor een nieuw seizoen als de lente ontluikt. En als er dan nachtvorst verwacht wordt beregenen ze de knoppen zodat ze door een laagje ijs beschermd worden tegen de kou. Dat levert ’s morgens, als de knoppen nog bevroren zijn, een idyllisch plaatje op. En hopelijk kunnen we dan in zomer en najaar weer genieten van vers fruit van eigen bodem!