Informatie

Home

Tijden en prijzen

Museumcafé

Museumwinkel

Jaaragenda

Vrienden

Contact

Groepsarrangementen

Activiteiten

Museumtuin

Museumcollectie

Kinderen

Nieuws

Privacyverklaring

Demonstratiemiddag oculeren van fruitbomen


Zaterdag 28 juli 13.00 uur - 16.00 uur vindt er in het Fruitteeltmuseum een demonstratie plaats van het oculeren van fruitbomen.

Oculeren is een snelle manier van vermeerderen van een bepaalde appel- of perenras, maar ook kersen, pruimen en ander fruit kunnen worden geoculeerd. U krijgt deskundige uitleg over deze speciale manier van kweken.


Daarnaast kunt u de wisseltentoonstelling: Fruit & Landschap bezoeken gemaakt door Janne van Gilst en Thomas Nondh Janssen én onze geheel vernieuwde vaste expositie.

Na betalen van de entreeprijs voor het museum is de demonstratie gratis.


Oculeren wordt in de fruitteelt toegepast om nieuwe rassen te kweken. Een arbeidsintensief en precies karwei. Tijdens het oculeren wordt een knop (een ‘oog’) uit en tak van een gewenste fruitsoort door middel van een snede in de bast van een onderstam geplaatst. De nieuwe knop groeit vast aan de onderstam en ontwikkelt zich tot een fruitboom met het nieuwe ras. Het oculeren gebeurt in de zomer wanneer er voldoende ‘ogen’ zijn om gezonde fruitbomen te leveren.info@fruitteeltmuseum.nl of tel: 0113-344904 tijdens de openingsuren op maandag - t/m zaterdagmiddag.